Σεισμός στη Σάμο

Μέσα σε λίγες ώρες από την ταυτόχρονη εκδήλωση σεισμού και τσουνάμι στην Σάμο, μετέβη στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να δρομολογήσει δράσεις ανακούφισης και αποκατάστασης. Στην αποστολή συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, Μετανάστευσης & Ασύλου Εμμανουήλ Λογοθέτης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.     

Από την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης διαπιστώθηκε η άμεση και ορθή διαχείριση του φαινομένου και κυρίως η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωση φαινομένου τσουνάμι. Η ενημέρωση μέσω sms προς τους κατοίκους ήταν σχεδόν ακαριαία, ενώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος άμεσα βοήθησαν στην ασφαλή εκκένωση των παραλιακών μετώπων. Στην συνέχεια, σε χρόνο ρεκόρ, το Υπουργείο Ναυτιλίας μερίμνησε για την υποβρύχια εκτίμηση των λιμενικών υποδομών του Βαθέως και του Καρλοβασίου, προκειμένου να «δέσει» με ασφάλεια το ακτοπλοϊκό πλοίο που ενώνει το νησί με την υπόλοιπη χώρα, όπερ και εγένετο.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1-1.jpg

Από τον επιτόπιο έλεγχο σε όλες τις λιμενικές υποδομές του νησιού διαπιστώθηκαν ζημιές με σημαντικότερες αυτές στον παλαιό λιμένα του Βαθέως και κυρίως στον εμπορευματικό προβλήτα του Καρλοβασίου.

Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης των καταστροφών που έχουν συντελεστεί σε οικίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και της ανάκτησης των βασικών υποδομών του νησιού, η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο τεχνικής και οικονομικής στήριξης των κατοίκων και του νησιού γενικότερα, το οποίο σημειώνεται ότι έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια και από το μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει περιορίσει τις ροές στο 98% σε σχέση με πέρυσι ενώ το πρόγραμμα αποσυμφόρησης του νησιού εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Σημειώνεται πως το τελευταίο σκάφος Rafnar που παραλήφθηκε μόλις στις 06/11/2020, το 4ο κατά σειρά, της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και συγκεκριμένα της Chandris Hellas Inc. και του ομίλου N-J Goulandris, θα διατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Σάμου.

Τέλος, για μια ακόμη φορά, τόσο η ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όσο και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκφράζουν την θλίψη τους για την τραγική απώλεια της Κλαίρης και του Άρη. Αιωνία τους η μνήμη. 

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star