Τα Ονόματα των 268 πλοίων της Ελληνικής Ακτοπλοΐας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ονοματολογία των πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά (περίοδος 01/11/2020 – 31/10/2021). Η πλειοψηφία των πλοίων δανείζεται ονόματα που χρησιμοποιούνται στην ελληνική καθημερινότητα, όπως Χρύσα, Ηλίας, Νικόλαος κ.ά..
Όσο και αν ακούγεται περίεργο τα περισσότερα ονόματα είναι ανδρικά και όχι γυναικεία (70 ανδρικά και 24 γυναικεία). Τα πιο διαδεδομένα ονόματα που χρησιμοποιούνται (με διάφορα προθέματα, καταλήξεις και εκδοχές) είναι το Δημήτριος και το Γεώργιος, με 4 πλοία το καθένα.
Σημαντικός είναι ο αριθμός (43 πλοία από τα 94) των ανωτέρω ονομάτων που έχουν αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα (Ολύμπιος Ζευς, Νέαρχος, Αίολος κ.ά.). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ακτοπλοϊκών πλοίων με ονοματεπώνυμο (Γεώργιος Μπρούφας, Στέλιος Φιλιάγκος) αλλά και όνομα που έχει δοθεί από καρτούν (Μπομπ Σφουγγαράκης). Μόνο 6 πλοία ονοματίζονται από προσωπικότητες: Αναμάντιος Κοραής, Ανδρέας Κάλβος, Βικέντιος Δαμόδος, Διονύσιος Σολωμός, Ιωάννης Καποδίστριας και Κανάρης.
Στον αντίποδα έχουμε 39 πλοία με αγγλικές εκφράσεις που κυρίως «δείχνουν ταχύτητα», όπως champion jet, flying cat, high speed κ.ά.
Στην περίπτωση των 67 πλοίων με τοπωνύμια έχουμε βασικά αναφορές σε νησιά (κυρίως). Το νησί που ξεχωρίζει σε αναφορές είναι η Μύκονος με 8 αναφορές (Μπλού Σταρ Μύκονος, Μύκονος Παλλάς κ.ά.) και ακολουθεί η Θάσος και η Σαλαμίνα με 3 αναφορές το κάθε ένα νησί.
Στα 47 ονόματα πλοίων που είναι χριστιανικής – θρησκευτικής επιρροής, ο προστάτης των ναυτικών ο Άγιος Νικόλαος αναφέρεται μόνο σε 2 πλοία. Αντιθέτως 21 πλοία είναι αφιερωμένα στην Παναγία με διάφορες ονομασίες (Γλυκοφιλούσα, Γοργοϋπήκοος, Θεομήτωρ κ.ά.).
Όποιο και να είναι το όνομα του πλοίου, σημασία έχει το ταξίδι με αυτό !!!

Να είναι όλα καλοτάξιδα !!!

#G2B2#GreatGreekBigBlue#EvangelosKyriazopoulos#Σαλαμίνα#Θάσος#championjet#flyingcat#highspeed#ΑρχαίαΕλλάδα#Ολύμπιος#Ζευς#Νέαρχος#Αίολος#ελληνικήακτοπλοϊκή#ΕλληνικήΑκτοπλοΐα#καλοτάξιδα

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star