5,4 εκατ. containers διακινήθηκαν από τον Πειραιά το 2020: 4ος μεγαλύτερος λιμένας της Ευρώπης

Στην 4η θέση των λιμένων της Ευρώπης διατηρήθηκε το 2020 ο λιμένας του Πειραιά, σε ότι αφορά τη διακίνηση containers. Από τo ΟΛΠ πέρασαν πέρσι 5,437 εκατ. containers, ενώ από εκείνο της Βαλένθια 5,415 εκατ. containerships.

Την πρωτιά διατήρησε ο λιμένας του Ρότερνταμ με 14,349 εκατ. teu, ακολούθησε η Αμβέρσα με 12,023 εκατ. και ακολούθησε το Αμβούργο με 8,52 εκατ.

Τα 15 κορυφαία λιμάνια Ευρώπης διακίνησαν 76,8 εκατ. TEU το 2020, αριθμός μειωμένος κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2019. Το Porteconomics αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους 15 κορυφαίους ευρωπαϊκούς λιμένες κατέγραψαν ισχυρή ανάκαμψη κατά το Β’ εξάμηνο του 2020 μειώνοντας έτσι τις συνολικές απώλειες για το 2020. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα για τη Χάβρη (-29% για το εξάμηνο 2020 μειώθηκε σε -14% για ολόκληρο το έτος), τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Αμβούργο και τη Γένοβα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των 15 κορυφαίων λιμένων έκλεισε με απώλειες τη περσινή χρονιά.

Μεγάλες διαφορές μπορούν να παρατηρηθούν σε ορισμένους λιμένες, όπως η Βαλένθια, η Algeciras και η Bremerhaven που καταγράφουν μια πολύ μέτρια πτώση, ενώ άλλες κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό (Χάβρη, Βαρκελώνη, Marsaxlokk και Γένοβα).
Η Χάβρη αρχικά επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εθνική απεργία της Γαλλίας κατά το Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020. Η απότομη πτώση στη Βαρκελώνη το Α’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «κατάρρευση» της διαμετακόμισης.

Ο λιμένας της Αμβέρσας είναι το ένα από τα δύο λιμάνια στην Ευρώπη που κατάφερε να παρουσιάσει θετικά στοιχεία ανάπτυξης (+ 1,4%). Το άλλο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων, το Zeebrugge, διακίνησε 1,8 εκατομμύρια TEU (+ 10,3%, ο 16ος μεγαλύτερος λιμένας TEU στην Ευρώπη) που προέκυψε από τον πρόσθετο όγκο που δημιουργήθηκε στον τερματικό σταθμό της Cosco Shipping Ports. Οι λιμενικές αρχές της Αμβέρσας και του Zeebrugge έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία συγχώνευσης για να σχηματίσουν το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ.

Ο συνδυασμένος όγκος τους 13,8 εκατ. TEU το 2020 είναι μόλις μισό εκατομμύριο κάτω από τον όγκο του Ρότερνταμ.
O δεύτερος λιμένας, και ο μόνος με διψήφια ποσοστιαία αύξηση είναι αυτός του Gioia Tauro, ο οποίος διακίνησε 27% περισσότερα κουτιά σε σχέση με το 2019. Η Terminal Investment Limited εξαγόρασε πλήρως το Medcenter Container Terminal («MCT») στο Gioia Tauro αφού απέκτησε το 50% της συμμετοχής της Contship Italia το καλοκαίρι του 2019. Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες ροές TEU της MSC στην οποία ανήκει η Terminal Investment, να κατευθύνονται μέσω του Gioia Tauro.

#Piraeus #PiraeusPort #cargoships #cargo #ships #contshipItalia #shipping #hellenicports #maritime

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star